TCBM faizi 250 baz puan arttırdı

Faizi 250 baz puan artıran TCMB'den miktarsal sıkılaşma mesajı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni yönetimi altında ikinci toplantısında da piyasa beklentilerinin altında bir faiz artışı gerçekleştirdi. TCMB politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 17,50'ye çıkarırken karar metninde sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiğini vurguladı. Metinde miktarsal sıkılaşma mesajı da öne çıktı.
Merkez Bankası
Merkez Bankası
Bloomberg HT'ye konuşan kaynaklar kısa süre içinde miktarsal sıkılaştırma çerçevesinde likidite azaltıcı önlemler gelebileceğini belirtti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yeni dönemde ikinci faiz artışı kararını aldı.
Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi faizin yüzde 20'ye çıkarılması yönündeydi.

TCMB karar metninde dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiğini vurguladı.

Metinde küresel enflasyonun düştüğü, bununla birlikte halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyrettiği belirtilirken bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankalarının parasal sıkılaştırma sürecine devam ettiği ifade edildi.

"Enflasyon ana eğiliminde yükseliş sürüyor"

TCMB, Türkiye'de yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret ettiğini, bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılığın belirleyici olduğunu söyledi.

TCMB, bunlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın da enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngördü.

"Cari dengedeki iyileşme fiyat istikrarına katkıda bulunacak"

TCMB doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenmenin fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağını ifade etti.

Karar metninde orta vadeli yüzde 5'lik enflasyon hedefine vurgu yapılırken, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifade edildi.
kaynak: blomberg ht

1 Yorumlar

  1. TCMB doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenmenin fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağını ifade etti.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski